بیمه اجباری چیست؟همهچیز در مورد بیمه اجباری و بیمه خویشفرمای تامین اجتماعی!
بیمه یکی از بهترین روش ها برای تسهیل شرایط بحرانی در زمان وقوع اتفاقات و حوادث مختلف است . یکی از مهمترین بیمه های موجود در کشور ، بیمه اجباری است که سازمان تامین اجتماعی آن را ارائه می کند . در این مقاله به موضوع بیمه اجباری چیست ؟ و همه چیز در مورد بیمه اجباری و بیمه خویش فرمای تامین اجتماعی خواهیم پرداخت با ما در برج بیمه همراه باشید .
بیمه اجباری چیست ؟
یکی از مهم ترین بیمه های ارائه شده در سازمان تامین اجتماعی بیمه اجباری است . تمامی کارفرمایان ، بدون هیچگونه استثنایی ، باید تمامی نیروهای مجموعه خود را در این سازمان بیمه کنند . بیمه اجباری به هدف حمایت و پشتیبانی از نیروهای کار جامعه عرضه شده است و موارد مختلفی را نیز تحت پوشش قرار می دهد . در صورتی که کارفرما از این وظیفه سرپیچی کند ، قانون حق را به کارگر داده و کارگر می تواند از کارفرما شکایت نماید . بیمه اجباری برای حمایت از نیروهای کار در جامعه ارائه شده است و مزایای زیادی را برای آنها به همراه دارد . این بیمه موارد مختلفی را تحت پوشش قرار می دهد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم .
موارد تحت پوشش بیمه اجباری
از مهمترین مواردی که تحت پوشش بیمه اجباری تامین اجتماعی قرار دارد ، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- پرداخت مستمری ماهانه در زمان بازنشستگی
- پرداخت هزینههای درمانی در زمان بیماری، بارداری و یا وقوع حوادث
- پرداخت مستمری در صورت از کار افتادگی شخص بیمه شده
- پرداخت مستمری ماهانه در صورت بیکاری (بیمه بیکاری)
- پرداخت مستمری در صورت فوت فرد بیمه شده به خانواده وی
- اعطای کمک هزینه ازدواج به فرد بیمه شده
شرایط لازم برای بیمه اختیاری
- حداقل ۳۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه
- حداکثر سن مجاز ۵۰ سال برای خانمها و آقایان
- اگر سنتان بالای ۵۵ بود ؛ برای مثال شما ۵۷ سال سن دارید و می خواهید بیمه اختیاری شوید ، باید ۲ سال سابقه حق بیمه را پرداخت کنید یا اگر ۶۰ سال دارید ۵ سال را باید پرداخت کنید .
- اگر سابقه پرداخت حق بیمه بالای ۱۰ سال را دارید ، شرط سنی برای شما لحاظ نمی شود و با هر سنی می توانید بیمه شوید .
- اگر با ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه شرایط لازم برای بازنشستگی را داشته باشید ؛ ۱۰ روز از سی روز میانگین حقوق ۲ سال آخر که پرداخت کردید را دریافت می کنید .
بیمه خویش فرما چیست ؟
یکی از اصلیترین تفاوت بیمه اختیاری با بیمه اجباری، داشتن کارفرما است . به این مفهوم که در بیمه اجباری فرد بیمه شده کارفرمایی دارد که او را بیمه کرده است . اما در بیمه خویشفرما ، فرد بیمه شده کارفرمایی ندارد و در نتیجه این افراد خودشان را بیمه می کنند . این نوع بیمه برای کسانی که هیچگونه پوشش بیمهای ندارند ، انتخابی مناسب خواهد بود .
متقاضی این نوع بیمه باید به یکی از شعب سازمان تامین اجتماعی مراجعه کند و درخواست انعقاد قرارداد بیمه خویشفرما دهد . بیمهشده باید حق بیمه را به صورت منظم و در زمان تعیین شده پرداخت کند . نکته مهم در مورد بیمه خویش فرما داشتن حداقل ۳۰ روز سابقه قبلی در سازمان تامین اجتماعی است . بهطورکلی می توان گفت که بیمه خویشفرما به ۲ دسته زیر تقسیم می شود و شاغلان می توانند از آن استفاده کنند . بیمه خویشفرما به ۲ دسته بیمه اختیاری و بیمه حرف و مشاغل آزاد تقسیم می شود .
مزایای بیمه خویش فرمای تامین اجتماعی
بیمه خویش فرمای تامین اجتماعی مزایای بسیاری دارد . به دلیل این مزایای بی شمار افراد بدون کارفرما به استفاده از این بیمه تشویق می شوند . از جمله مزایای این بیمه اختیاری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- بهره بردن از مزایای پوشش های درمانی بیمه تامین اجتماعی
- بهرهمند شدن از حقوق بازنشستگی ، به نسبت سابقه پرداخت حق بیمه توسط فرد بیمه شده
- استفاده از پوشش کمک هزینه از کارافتادگی
- پوشش فوت و پرداخت مستمری به بازماندگان و ذینفعان فرد بیمه شده
- صدور و تمدید دفترچه تامین اجتماعی برای خود و افراد تحتتکفل
- پرداخت هزینههای مربوط به کفن و دفن بعد از فوت فرد بیمه شده
- سوابق پرداخت حق بیمه در سامانه تامین اجتماعی ثبت و ذخیره میشود . با این حال ، افراد می توانند برای داشتن یک پرونده شخصی این اطلاعات را در حساب شخصی فضای ابری گوگل ذخیره کنند .
معایب بیمه خویش فرمای تامین اجتماعی
بیمه خویش فرما علاوه بر مزایای بی شمار ، معایبی نیز دارد . پیش از اقدام برای احراز این بیمه باید با معایب آن نیز آشنا باشید . از جمله معایب بیمه اختیاری خویش فرما میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- پرداخت ۲۷ درصد حق بیمه توسط خود شخص بیمه شونده
- تعلق نگرفتن کمک هزینه ازدواج
- عدم ارائه خدمات غرامت ایام بارداری
- اختصاص پیدا نکردن از کارافتادگی ناشی از کار و نقص عضوهای جزئی
- عدم تعلق بیمه بیکاری
- به بیان ساده اگر کارمندان یک مجموعه طبق قانون تامین اجتماعی بیمه بیکاری به افراد تحت بیمه اجباری پرداخت میشود ، به شرطی که این افراد به دلایل مختلفی مانند تعدیل نیرو یا بلایای طبیعی شغل خود را از دست بدهند . مبلغ بیمه بیکاری که بهصورت ماهانه پرداخت میشود به حداقل دستمزد اعلام شده در سال جاری ، سابقه بیمه فرد و وضعیت تأهل او بستگی دارد . این مبلغ با استفاده از نرم افزار حسابداری دقیق محاسبه می شود .
مرجع شکایت از بیمه تامین اجتماعی در بیمه خویش فرما و اجباری کدام است ؟
با الکترونیکی و غیر حضوری شدن برخی از خدمات سازمان تامین اجتماعی ، بیمهشدگان برای طرح شکایت باید ابتدا در سایت سازمان ثبت نام و سپس تعهدنامه ابلاغ الکترونیکی را تکمیل کنند . در مرحله بعد ، می توانید در موعد قانونی طرح اعتراض نمایید و شکایت خود را ثبت کنید .
جمع بندی
بیمههای تامین اجتماعی به دو گروه اجباری و خویش فرما دستهبندی میشوند . در این مقاله به بررسی ویژگی ها شرایط دریافت هر یک پرداختیم . امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شوند .
جدیدترین های اخبار و آموزش
۱۲ بهمن ۱۴۰۲
۹ بهمن ۱۴۰۲